lepakkomies.fi

Musiikkia eri muodoissa

Stratovarius

1980-luvulla Suomalaiseen metallimusiikin kenttään saatiin vahvistukseksi Black Water yhtye, jossa vaikuttivat Tuomo Lassila, John Vihervä ja Staffan Stråhlman. Yhtyeen nimi muuttui myöhemmin Stratovariukseksi ja Stråhlman vaihtui Timo Tolkkiin. Tolkki tuli yhtyeeseen kolmisen vuotta sen perustamisen jälkeen ja hänen vaikutuksestaan yhtyeen alkuperäinen musiikkityyli muuttui lähemmäs sitä, mitä se tuli jatkossa olemaan. Seuraavana vuonna Vihervä erosi yhtyeestä ja hänet korvasi Jyrki Lentonen.

Alku

Stratovarius on tullut pitkän ja vaiherikkaan tien nykypäivään, eivätkä sen jäsenistön rivit ole pysyneet muuttumattomina. Kun Tuomo Lassila erotettiin yhtyeestä vuonna 1995, ei yhtyeeseen jäänyt ainuttakaan alkuperäisjäsentä. Yhtye jatkoi kuitenkin toimintaansa silloisella jäsenistöllään. Vuonna 2008 yhtyeen alkuvuosista mukana ollut Timo Tolkki ilmoitti yhtyeen lopettamisesta, mutta sai muilta jäseniltä vastineen, jossa he kertoivat jatkavansa musiikin tekemistä Stratovarius-nimen alla Tolkin lähdön jälkeenkin.

Nykyinen kokoonpano

Nykyisistä Stratovariuksen jäsenistä kauimmin mukana on ollut 1994 yhtyeessä aloittanut laulaja Timo Kotipelto. Myös kosketinsoittaja Jens Johansson on tullut mukaan 90-luvun puolella, mutta muut jäsenet ovat päätyneet bändin riveihin vasta 2000-luvulla. Basisti Lauri Porran ja kitaristi Matias Kupiaisen lisäksi yhtyeeseen kuuluu 2012 Stratovarius-uransa aloittanut Rolf Pilve.

Tuotanto

Yhtyeen suosion lähti nousuun 1995 julkaistun albumin Fourth Dimension myötä. Se myi kaksi kertaa enemmän kuin edeltäjänsä Dreamspace ja oli vielä vuonna 2008 yhtyeen parhaiten myynyt albumi Japanissa. 1997 Stratovarius julkaisi nykyään power metalli piireissä klassikonkin asemaa nauttivan albumin Visions. Se, sekä sitä seuranneet kolme albumia möivät kultaa. Henkilöstömuutoksista huolimatta yhtye nauttii nykypäivänäkin vankkaa suosiota metallipiireissä.

posted by Mrs. Kasandra Kerluke II in Blogi and have Comments Off on Stratovarius